Functional Fascial Taping

6195779013_ce7b376ecf_b-1Bij Functional Fascial Taping of FFT wordt tape op een unieke manier gebruikt voor langdurige pijnvermindering. Ook verbetert het voor de meeste patiënten met rug-, boven- en onderlichaam klachten de range of motion. Daarnaast werkt het buitengewoon goed bij hardnekkige chronische klachten.

De voordelen van de FFT methode zijn:

  •         Meteen toe te passen binnen een behandelplan

  •         Verbetert je kwaliteiten als behandelaar

  •         Direct en langdurig effect

  •         Pijnvermindering

  •         Vergroten van Range of Motion

  •         Patiënt kan actief blijven en sneller revalideren

  •         Patiënt kan hoger niveau van training en performance aan

  •         Vermindert de reacties van manuele therapie

  •         Kost-effectieve vorm van therapie

  •         Verbetert de therapie trouwheid

  •         Stapsgewijs toe te passen objectieve methode

De methode kan in combinatie met elke andere therapie worden gebruikt en creëert een actieve participatie van de patiënt. Bij patiënten met lage rugklachten, plantar fasciitis, schouder impingement of nekpijn kan het lastig kan zijn om snel goede langdurige resultaten te behalen. Door een behandeling aan te vullen met FFT zijn de resultaten sneller. Het werkt namelijk direct en heeft daardoor een sterk effect voor de patiënt.

FFT is nieuw en wijkt af van conventionele tapetechnieken. Het geheim zit vooral in hoe de tape wordt aangebracht, toegepast en wat de patiënt leert om wel en niet te doen.

De techniek geeft een doorlopende proprioceptieve feedback en een duurzame (stretch)belasting op het weefsel. De directe reactie op pijn en spanning/belasting van het weefsel geeft pijnvermindering voor een langere periode. De patiënt is daardoor beter in staat om de behandeling actief te ondersteunen. De FFT methode is vergelijkbaar met Brian Mulligan (NZ) en Jenny McConnell (Aus).

FFT kan bij veel musculoskeletale aandoeningen binnen het gehele lichaam worden toegepast. Door de methode kan een eerdere pijnlijke beweging of activiteit een cruciaal onderdeel van de behandeling worden. Dit omdat het weefsel door de techniek continu op het juiste moment een stretchspanning krijgt, en daar waar dit het meest nodig is. Met andere tapetechnieken is dat niet of minder goed te bereiken

Tape

ma_45095_bts_0_jpgDe samenstelling en eigenschappen van Pino Pro Sport en Pro Therapy Tape® is anders dan gewone (sport) tape. Door de specifieke samenstelling, materiaal en fabricage heeft de tape veel voordelen ten opzichte van andere tapesoorten. Het is speciaal materiaal, geweven als de huid, en heeft de volgende eigenschappen: Het heeft een rekbaarheid van 140%. Dit komt overeen met de rekbaarheid van de huid. De dikte en het gewicht van de tape zijn vergelijkbaar met de huid. Daardoor vergeet je al snel dat je tape op hebt. Het rekt in meerdere richtingen, diagonaal om de lengteas. Het is lucht- en vochtdoorlatend waardoor de huid kan “ademen” en kan zweten. Hierdoor ontstaat minder snel verweking en irritatie van de huid.

Pijn vermindering
ma_45031_bts_0_jpgDoor vocht ontstaat druk in de verschillende weefsels, spieren, onderhuidse lagen en alles daar tussen. Toename van druk prikkelt de druksensoren. Dit wordt ervaren als pijn. Druk maar eens zelf op een pijnplek, dan zal de pijn toenemen. Wanneer je weer los laat neemt de pijn weer af. Pijn wekt een beschermingsreflex op van de spieren: de spieren gaan extra aanspannen (hypertonie en spierspasme). Hierdoor kan je minder goed bewegen. De krimpwerking van Pino Pro Sport en Pro Therapy Tape® geeft juist drukdaling. Drukdaling geeft direct afname van de pijn. Het gevolg is dat je makkelijker kan bewegen en ook meer durft te bewegen. En bewegen stimuleert weer de doorbloeding en het herstelproces.